Perinneruoka kuuluu suomalaiseen kulttuuriin

Jokaisella alueella ja läänillä on perinneruoka. Se kuvaa hyvin juuri kyseisen alueen tarjontaa ja sitä, mitä siellä kasvatetaan. Suomalainen keittiö on yleisesti ottaen saanut paljon vaikutteita niin idästä kuin lännestä. Suomessa ollaan aina laitettu arkista ja helposti valmistettavaa, mutta energiapitoista ruokaa. Tämä johtuu siitä, että ajat ovat olleet tiukkoja, joten vähällä on pitänyt tulla toimeen. Suomessa käytetään edelleen paljon vihanneksia, jotka säilyvät talven yli. Tällaisia ovat esimerkiksi kaali ja erilaiset juurekset, kuten lanttu ja nauris. Näistä voi valmistaa patoja ja laatikoita. Läntisessä Suomessa ruokaa on aina tehty pitkälti keittämällä. Leivinuunia lämmitettiin vain harvoin, joten leipääkään ei tehty niin usein. Idässä uunia taas lämmitettiin usein ja siinä valmistettiin monenlaisia ruokia sekä tehtiin leipää. Idästä tulevat myös hapattaminen, erilaiset piirakat ja sienistä tehdyt ruoat. Euroopan unionin nimisuojajärjestelmän piiristä löytyy jopa kymmenen suomalaista elintarviketta. Ne ovat Lapin puikulaperuna, Lapin poron kuivaliha, Lapin poron liha, Lapin poron kylmäsavuliha, kalakukko, karjalanpiirakka, Kainuun rönttönen, sahti, Kitkan viisas ja Puruveden muikku. Suurin osa näistä tulee siis Lapista.

Perinneruoka

Lappilaiseen keittiöön kuuluvatkin oleellisena osana poronliha, riista, leipäjuusto ja lakat. Leipäjuuston ja lakkojen yhdistäminen on suorastaan lappilainen perinneruoka. Oulun alueella taas suositaan nahkiaisia, jotka eivät ole muualla Suomessa niin suosittuja. Kainuusta tulevat rönttöset ja Hämeestä sahti. Tampereen seudulla syödään paljon mustamakkaraa, kun taas saaristoalueella valmistetaan mustaleipää. Kuopio on tunnettu kalakukostaan, kuten koko muukin Pohjois-Savo. Karjalan perinneruoka on karjalan paisti ja sen lisäksi karjalanpiirakat sekä sultsinat. Suomalainen keittiö on siis erittäin runsas ja vaihtelee suuresti riippuen siitä, missä alueella liikutaan. Suomessa matkustaessa kannattaakin maistella kunkin alueen perinneruokia, sillä ne todella avartavat makuaisteja. Samalla voi huomata, kuinka pitkä maa Suomi onkaan. Meiltä nimittäin löytyy ruokia jokaiseen makuun ja Lapin ruoat takuulla eroavat etelessä valmistettavista ruoista todella huomattavasti.