Tee-se-itse pyttipannu uunissa

Pyttipannu uunissa, nopea ja helppo arkiruoka

Pyttipannu on perinneruoka jolla on vankkumaton sija suomalaisten sydämissä ja ruokapöydissä. Se on ruoka, johon ei tarvitse reseptiä ja johon voi laittaa mitä kaapista sattuu milloinkin löytymään. Se on yhtä sopiva juhlien yöpalaksi kuin arki-illan nopeaksi pelastajaksikin, eikä se siten voikaan olla muuta kuin todellinen kansallisaarre, jota kannattaa vaalia. Pyttipannu on saanut nimensä ruotsin kielestä; Pytt in panna, eli pieniä paloja pannulla. Pyttipannuun on helppo hukata edellisten päivien tähteet, sillä sinne sopivat niin kaikenlaiset kasvikset, juurekset, perunat, lihapullien tai jauhelihapihvien loput, makkara, kinkku kuin vaikka soijarouhekin. Pyttipannu uunissa valmistuu nopeasti ja vaivattomasti, eikä ainesten pilkkomisen lisäksi tarvitse juurikaan hellan ääressä seisoskella. Uuni kuumennetaan 200 asteeseen ja sen lämmetessä pilkotaan kaikki pannuun tulevat ainekset. Jos et käytä valmiiksi keitettyjä perunoita, ne kannattaa kypsentää paistinpannulla tai keittämällä ennen uuniin laittoa, sillä muuten valmistusaika uunissa venyy ja muut aineet ehtivät kuivua. Lorauta uunin kestävään astiaan hieman öljyä, laita mukaan pilkotut ainekset ja mausteet maun mukaan ja sekoita. Pyttipannu uunissa valmistuu noin 15-20 minuutissa. Sekaan voi kaataa hieman ruokakermaa, ettei ruoka kuivu liiaksi. Juuri ennen kuin otat vuoan pois uunista paista pannulla jokaiselle ruokailijalle kananmuna ja laita se annoksen päälle. Voit toki rikkoa kananmunat myös suoraan vuokaan ja antaa hyytyä uunissa, kunnes ne ovat sopivia koostumukseltaan. Tarjoa pyttipannu etikkasäilykkeiden kera.